La papa (2005)

Duration: 3'

text: Miranda Driessen (inspired E. Galeano's Memoria del fuego)

2 sopr, fl, ob (c.a.), cl (bass), bn, hrn, trp, trb, perc, hrp, 2 vln, vla, vc, cb and tape

Premièred on april 19th 2005 at Lantaren/Venster in Rotterdam by Codarts ensemble conducted by Bas Wiegers

La papa is gebaseerd op een chileense mythe over het ontstaan van de aardappel. ‘Een dorpshoofd (...) wilde vrijen zoals de goden’ (...) en probeerde hen daarbij te bespieden. (...) ‘De goden begroeven de indiscrete man onder de grond en veroordeelden hem ertoe door de overige mensen te worden opgegeten. Als straf voor zijn nieuwsgierigheid overdekten zij zijn lichaam met blinde ogen.’

De tekst die ik gebruikt heb is echter een opsomming van een aantal in Nederland geteelde aardappelsoorten. Deze bleken, op een aantal uitzonderingen als Eigenheimer en Producent na, toch vooral de namen van vrouwen te dragen.

Zo werd het dorpshoofd voor mij ineens een enorme ‘ladykiller’ die, ondanks alle vrouwen die hij tot zijn beschikking zou hebben, geen genoegen kon nemen met de menselijke liefde, maar ook nog eens als een god wilde kunnen vrijen.

Hiermee is de opsomming van aardappelsoorten in dit lied behalve een verwijzing naar de grenzeloosheid van de begeerte ook een implicering van het daarmee verbonden noodlot.